Газові маневри: чи добудує Росія "Північний потік – 2"

Источник: kievpost.com.ua
Газові маневри: чи добудує Росія "Північний потік – 2"

Епідемія коронавірусу і економічна криза серйозно змінили плани як громадян, так і цілих держав. Падіння ділової активності, зниження цін на ресурси змусили переглянути терміни реалізації дорогих проєктів. Саме таким проєктом для Росії є "Північний потік – 2". Через санкції істотного зниження цін на нафту і кризи, викликаної коронавірусом, фінансові справи держави-агресора сильно похитнулися.

Наприкінці минулого тижня несподіваний і дуже неприємний сюрприз Москві підніс Берлін. Федеральне мережеве агентство ФРН (орган, який відповідає в Німеччині за регулювання електроенергії, газу, телекомунікацій, поштових і залізничних ринків) вирішило відмовити компанії "Nord Stream 2 AG" в її проханні вивести проєкт з-під вимог оновленої Газової директиви ЄС. Що, принаймні наразі означає, що газопровід може бути заповнений газпромівським газом лише наполовину. І що в України з'явилася сприятлива можливість "застовпити" за собою певні обсяги транзиту газу.

Але чи стануть ці проблеми перешкодою на шляху до добудови газопроводу в обхід України?

Берлін відмовляє Москві в монополії

Нпарикінці минулого тижня німецькі ЗМІ облетіла новина: Федеральне мережеве агентство (ФСА) відмовило компанії "Nord Stream 2 AG" у звільненні від вимог Газової директиви ЄС. Цей документ, нагадаємо, був оновлений минулого року на вимогу низки членів ЄС, які не зацікавлені в монополізації газового ринку Росією. Зміни передбачали, що для всіх нових газопроводів (в тому числі морських), що ведуть із третіх країн і йдуть територією ЄС, повинні діяти загальноєвропейські правила. А конкретно: власник труби не може бути постачальником газу. Крім того, він зобов'язаний допускати до поставок сторонніх постачальників.

Нові норми били насамперед по "Північному потоку – 2", який на момент затвердження директиви не був добудований. Для проєкту вони означали, що або "Газпром" допустить до поставок газу новим трубопроводом сторонні компанії (що технічно наразі неможливо, оскільки трубопровід веде з родовищ, контрольованих "Газпромом", крім того, для цього потрібно міняти російське законодавство). Або труба зможе працювати лише на половину запроектованої пропускної здатності: інше місце буде зарезервовано для тих самих "сторонніх компаній".

Росія спробувала обійти нововведення: в січні нинішнього року керуюча компанія газопроводу – "Nord Stream AG" – подала заявку в Федеральне мережеве агентство з проханням звільнити "Північний потік – 2" від виконання нових правил. Аргумент: інвестиції в будівництво було вкладено до вступу в силу оновленої директиви. А отже, директива на газопровід поширюватися не повинна. Але, як уже зазначалося, минулого четверга Федеральне мережеве агентство відмовило в задоволенні цієї заявки.

В принципі, питання ще не вирішене остаточно – сторони можуть подати апеляцію на рішення в судові органи. Як очікується, остаточне рішення буде прийнято 8 травня.

Втім, вердикт ФСА зовсім не означає "кінець" проекту, відзначають експерти.

"По-перше, Росія вклала в це вже стільки, що назад шляху для них немає. По-друге, це ж не економічний проект, а геополітичний. Покликаний, умовно кажучи, "взяти в кліщі" Україну, послабити нас економічно і політично. Тому Росія відмовлятися від нього не буде. А буде шукати варіанти, як вийти з цієї ситуації. Думаю, зараз буде певна пауза. Але коли заспокоїться ситуація з карантином, Володимир Путін і німецьке лобі намагатимуться вирішити цю проблему ", – зазначив в коментарі сайту" Сегодня "політолог Володимир Фесенко.

Економічний експерт Олексій Кущ зазначає, що абсолютно некоректно говорити про відмову Німеччини від проекту.

"Ми просто бачимо більш хитру гру Європейського Союзу. Європа, по суті, не хоче віддавати росіянам монополію на транспортування. А виведення "Північного потоку – 2" з директиви якраз дало Москві монополію на користування даним маршрутом. Тепер, якщо труба буде використовуватися росіянами, вона буде недовантажена. Або ж Москві знову доведеться сідати за стіл переговорів з ЄС. Власне, залишити за собою такий важіль впливу на Москву, як необхідність постійних переговорів, і було одним із завдань ЄС. Вони хочуть, щоб Москва постійно залишалася за столом переговорів ", – зазначає Олексій Кущ.

Відзначимо також, що в понеділок, 4 травня, на сайті Бундестагу з'явився відповідь німецького уряду на запит фракції "Альтернатива для Німеччини". В котрому відзначається, що уряд як і раніше "позитивно ставиться" до проекту "Північний потік – 2" .

"За ціною не постоїмо"

У тому, що Росія продовжить відбудовувати газопровід, незважаючи ні на які сьогоднішні фінансові, економічні і юридичні проблеми, українські експерти впевнені.

"Звичайно, Путін зробить все, щоб добудувати газопровід, і він його добудує. У цьому немає ніяких сумнівів. Це довгостроковий проект, сформований з розрахунком на те, що ще років 30-40 Європа буде вживати значні обсяги газу. Тому тут якась затримка, навіть на рік-два, ролі не грає. Крім того, цей об'єкт покликаний грати стратегічну роль по формуванню залежності Європи від російського газу. Проект може бути витратним і навіть збитковим. Але якщо газопровід відповідає російським стратегічним інтересам, Росія його будуватиме ", – розповів в коментарі сайту" Сегодня "економічний експерт Олексій Кущ.

Він нагадав, що подібний мегапроект, визнаний згодом експертами збитковим, – газопровід "Сила Сибіру" – Москва також будувала виходячи зі стратегічних міркувань.

"Постачання енергоресурсів – це не просто важливий, а чи не єдиний інструмент Кремля для геокоммунікаціі з Європою. Уявімо собі, що ми, наприклад, завтра прокидаємося в іншому світі. В якому Європі не потрібен російський газ. У що перетворюється Росія? В ізольовану Трансазіатського країну, цікаву Європі остільки-оскільки. Зараз Росія – активний учасник різних європейських проектів саме завдяки своєму газу. І, зрозуміло, свій вплив Москва хоче не тільки зберегти, але і зміцнити ", – говорить Олексій Кущ.

За його словами, російська стратегія в Європі полягає в тому, щоб за допомогою запуску південних і північних обхідних магістральних газопроводів прийти до того, щоб практично весь газ, який йде в Європу, йшов виключно через газопроводи, які контролює на сьогоднішній день Росія.

"Щоб була можливість обійти не тільки Україну, а й Білорусь – хоча там газопровід під контролем "Газпрому" . Сезонні ж коливання попиту Росія планує компенсувати поставками скрапленого газу морськими шляхами ", – розповідає Олексій Кущ.

Трамп запізнився

Залишається відкритим питання, чи зможуть перешкодити добудові газопроводу США. Нагадаємо, що після введення Сполученими Штатами санкцій , Що перешкоджають участі європейських компаній у будівництві "Північного потоку – 2", швейцарська Allseas, виконану левову частку робіт з укладання газопроводу, відмовилася брати участь в проекті . Щоб добудувати нитку, Росія в спішному порядку відремонтувала трубоукладач "Академік Черський", що дислокується в Находці на Далекому Сході . І направила його в Балтійське море. Днями він прибув до Калінінграда.

Як відзначають експерти, Вашингтон, звичайно, буде вживати заходів, щоб перешкодити добудові газопроводу, однак домогтися успіху у США навряд чи вийде.

"Будемо говорити прямо: санкції США проти" Північного потоку – 2 ", звичайно, сильно запізнилися, – розповів в коментарі сайту" Сегодня "політолог Володимир Фесенко. – Білий дім, звичайно, на цьому не заспокоїться, буде намагатися знайти якісь інструменти, які дозволили б запобігти добудову. Причому США це будуть робити, хто б не став наступним президентом. Я думаю, демократи будуть в цьому плані діяти навіть більш жорстко. Інше питання, що думка і дії США вже не є на даному етапі вирішальним фактором. По-перше, якщо називати речі своїми іменами, санкції раніше треба було вводити. Зараз в газопровід вкладено чимало коштів. Тому ні Росія, ні Німеччина від цього проекту не відмовляться ", – говорить експерт.

Політолог Максим Джигун також зазначає, що на даному етапі США навряд чи зможуть щось зробити з добудовою газопроводу. До того ж більш рішучі дії Вашингтона сьогодні неможливі через американських виборів.

"У період виборів, звичайно, порядку будуть диктувати внутрішні питання. І внутрішні проблеми, яких в США сьогодні досить. Тому в період передвиборної кампанії, до осені, Трамп, природно, буде концентруватися на внутрішніх питаннях: відновлення виробництва, подоланні наслідків епідемії і так далі. Хоча, з іншого боку, нинішній глава Білого дому вкрай непередбачуваний, і прогнозувати, як він відреагує на ту чи іншу подію, на що перемкне увагу американської громадськості, в даний конкретний момент неможливо. Від Трампа можна очікувати чого завгодно ", – говорить Максим Джигун.

Україні потрібно домовлятися з німцями

У зв'язку з цим експерти відзначають: щоб Україна не залишилася без транзиту (подібні побоювання недавно озвучив керівник "Оператора газотранспортної системи України" Сергій Макогон ), Україні потрібно активно відстоювати свої позиції в Європі.

"Що повинна була зробити Україна вже давно, щоб роздобути в адвокати ту ж Німеччину, – створити газовий хаб. Перенести вузли комерційного обліку транзиту з західних кордонів на східні. Зрадити цей газовий хаб в управління консорціуму європейських газових трейдерів. Вже через кілька років він міг перетворитися в зрілий хаб. Але, на жаль, раніше цього зроблено не було ", – каже Олексій Кущ.

Втім, відзначають експерти, ще не все втрачено.

"Звичайно, якщо говорити прямо, Німеччина зіграла вирішальну роль в тому, щоб" Північний потік – 2 "став можливий взагалі, – каже Володимир Фесенко. – Берлін діяв дуже прагматично в цьому питанні. Але цей же німецький прагматизм може зіграти і в нашу користь. Німеччина зацікавлена не просто в поставках газу, але в диверсифікованих поставок. І нам на цьому треба зіграти. Думаю, на перспективу треба домовлятися з німцями, щоб шлях через Україну теж діяв, щоб поставки газу йшли по різних трубах. Щоб певний обсяг прокачування йшов через Україну. Ось над цим потрібно працювати, і домагатися цього спільно з європейцями. Тим більше, що рішення Федерального мережевого агентства надає Україні хороші можливості залишитися транзитером російського газу ", – каже Володимир Фесенко.

Відзначимо, що, робота над подібними проектами як раз йде. За інформацією деяких вітчизняних ЗМІ з посиланням на джерела в НАК "Нафтогаз України", відразу кілька європейських компаній, що купують сьогодні газ на західних кордонах України, звернулися до "Газпрому" з проханням переглянути угоду з тим, щоб газ продавався на наших східних рубежах. Такий же інтерес висловлюють компанії з Середньої Азії. Поки що "Газпром" не погоджується на пропозицію європейців, але переговори тривають.

Новости по теме:

Новости партнеров:
Если Вы заметили ошибку, пожалуйста, выделите некорректный текст и нажмите Ctrl+Enter - так Вы поможете нам улучшить сайт. Спасибо!
Отправить Закрыть