Мінекономіки: мораторій на перевірки стосується не всіх - кому не пощастило

Источник: kievpost.com.ua
Минэкономразвития

Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства надало роз'яснення щодо мораторію на перевірки бізнесу на час карантину.

Як сказано в повідомленні прес-служби міністерства, в Україні є щонайменше дві великі категорії перевірок, причому мораторій стосується лише однієї з них – державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності, який ідентифікується за сферами контролю, а не за органами.

"Тобто, у тій самій Держпродспоживслужби близько 15 сфер контролю, і одні з них підпадають під дію мораторію (наприклад, захист рослин), інші – ні (наприклад, окремо виділене державне регулювання цін). Під мораторій потрапляють перевірки пожежної безпеки, охорони праці, екологічні перевірки та інше (загалом понад 80 сфер)", - сказано в повідомленні.

У Мінекономіки додали, що цей вид контролю регулюється Законом України №877 від 5 квітня 2007 року "Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності".

"Цим самим законом встановлено всі базові правила проведення перевірок, а також саме для цього виду контролю поширюється дія інтегрованої автоматизованої системи державного нагляду (контролю) – так званий Інспекційний портал. На ньому для таких перевірок публікуються плани, результати, звіти про виконання планів", - сказано в повідомленні.

Друга категорія перевірок здійснюється у сферах, які не підпадають під дію вищевказаного закону. Мова йде про валютний, податковий і митний контроль, державний експортний контроль (крім деяких питань космічної діяльності), контроль за дотриманням бюджетного законодавства, держконтроль за дотриманням законодавства про захист економічної конкуренції. Також до цієї категорії належать банківський нагляд, держнагляд у сфері телебачення і радіомовлення, держнагляду за дотриманням суб'єктами господарювання, які здійснюють діяльність у сферах енергетики й комунальних послуг, законодавства у сферах енергетики та комунальних послуг та державний ринковий нагляд і контроль нехарчової продукції.

Для цієї категорії перевірок мораторій не буде застосовуватися.

"Перевірки під час карантину можливі, перевірки другої категорії не підпадають під мораторій (за винятком податкових, заборонених окремо), перевірки другої категорії не відображаються на інспекційному порталі inspections.gov.ua", - підкреслили в міністерстві.

Новости по теме:

Новости партнеров:
Если Вы заметили ошибку, пожалуйста, выделите некорректный текст и нажмите Ctrl+Enter - так Вы поможете нам улучшить сайт. Спасибо!
Отправить Закрыть