Припинення дії податкових схем позбавить тіньову економіку $2 мільярдів, - ДПС

Источник: kievpost.com.ua
налоги ГНС
Припинення дії податкових схем позбавить тіньову економіку $2 мільярдів, - ДПС

До кінця поточного року втрати тіньового сектора економіки від зупинки схем формування фіктивного податкового кредиту, за розрахунками Державної податкової служби (ДПС), становитимуть 1,9 мільярда доларів.

Про це повідомив заступник голови ДПС Євген Олєйніков в ході брифінгу.

"Така сума в руках організованих злочинців – це питання національної безпеки. Тому така увага приділяється цьому з боку керівництва держави, залучена СБУ, тому ми намагаємося створити комплексну систему економічної безпеки країни", - сказав Олєйніков.

Він розповів, що для припинення схем мінімізації сплати податку на додану вартість (ПДВ) була створена система моніторингу податкових ризиків при реєстрації податкових накладних (СМКОР). Суть роботи системи полягає в тому, що реєстрація податкових накладних може бути зупинена у момент подачі.

"Коли платник ПДВ подає податкову накладну на реєстрацію, вона проходить комплекс оцінок на наявність податкових ризиків - ризики несплати податків. І якщо такі ризики є, реєстрація податкової накладної зупиняється", - сказав заступник голови ДПС.

За його словами, зупинка не є остаточною, оскільки вона може бути помилковою, адже "скручування" часто схожа на легальне виробництво. Тому в системі існує ряд додаткових елементів для перевірки. Також платник може звернутися зі скаргою в податкову службу, якщо його діяльність легальна й зупинка необґрунтована. Якщо податкова служба не згодна з ним, він може звернутися в суд, і тоді реєстрація податкових накладних буде проведена за судовим рішенням.

"Тому система моніторингу ризиків виступає як контроль швидкості, як запобіжник, який знижує ризики ухилення від сплати податків, і покликана розв'язати проблему системи махінацій з ПДВ", - сказав Олєйніков.

Він роз'яснив механізм роботи системи СМКОР. Так, податкова накладна проходить технічну перевірку, а потім перевірку за чотирма блоками на відповідність різним критеріям, і потім потрапляє в реєстр податкових накладних, або відбувається зупинка реєстрації. При цьому зупинка реєстрації податкової накладної не обмежує ведення діяльності.

"Єдине, що відбувається при зупинці реєстрації, - це необхідність підтверджувати документально операції. Якщо ви можете уявити обґрунтовані докази, то ваші накладні будуть зареєстровані", - підкреслив заступник голови ДПС.

Олейніков зазначив, що посилений моніторинг допоміг запобігти серйозні порушення, і за результатами його використання за 2 місяці до державного бюджету надійшло 9,5 мільярда гривень.

"Завдання держави - зупиняти схеми, руйнувати їх, не дозволяти створювати їх і існувати злочинним групам, які зробили такі схеми своїм бізнесом", - сказав він.

Новости по теме:

Новости партнеров:
Если Вы заметили ошибку, пожалуйста, выделите некорректный текст и нажмите Ctrl+Enter - так Вы поможете нам улучшить сайт. Спасибо!
Отправить Закрыть