Великий розпродаж: хто може купити українські в'язниці і на що їх перетворять

Источник: kievpost.com.ua

В Україні почалася масова ліквідація і продаж слідчих ізоляторів, виправних колоній і інших подібних установ. На продаж будуть виставлені будівлі, в яких вони розташовані. Але при цьому в уряді вважають, що покупцям самі по собі ці будівлі з їх "поганою аурою" будуть мало цікаві. Купувати їх будуть заради земельних ділянок, на яких вони розташовані. Гроші від продажу планується направити на ремонти інших в'язниць, а також на поповнення держбюджету.

Покупці знайдуться

 

"Великий розпродаж в'язниць" міністр юстиції України Денис Малюська анонсував на початку серпня. "Це означає, що ми почнемо в великій кількості розпродавати нерухоме майно пенітенціарної системи. Йдеться про установи виконання покарань, слідчі ізолятори, виправні центри", – пояснив на пресконференції міністр.

За розрахунками Мін'юсту, об'єкти пенітенціарної інфраструктури, виставлені на продаж, можуть бути цікаві великим забудовникам, які, найімовірніше, захочуть знести старі будівлі і побудувати на їх місці нові житлові райони, торгово-розважальні комплекси тощо. Тим більше, що насамперед планується продати об'єкти, розташовані у великих містах або в безпосередній близькості від них.

Найперший об'єкт, з якого, власне, і почнеться "великий розпродаж в'язниць", – Ірпінський виправний центр, який розташований в селищі Коцюбинське, фактично в межах Києва. За словами Дениса Малюськи, ця установа була "заморожена" кілька років тому, але, як і на всі інші непрацюючі в'язниці, на неї досі з держбюджету витрачаються гроші на утримання і охорону – понад 10 млн грн на рік. У той же час продаж цього виправного центру дозволить не тільки заощадити 10 млн на рік, але і принесе прибуток до бюджету у вигляді ціни, сплаченої за нього інвесторами.

Ірпінський виправний центр розташований на земельній ділянці 8,3 га. Площа будівель – 24 тис. кв. м. Описуючи його переваги для забудовників, міністр зазначив відстань до Києва – 2,8 км, близькість зеленої зони (в п'яти хвилинах ходьби розташований парк відпочинку) і близькість метро (15 хв. до ст. м. "Академмістечко"). Крім того, майбутньому господарю ділянки не доведеться витрачатися на підведення комунікацій: тут вже проведені водопровід, каналізація, лінії електропередач. Тож виходить досить ласий шматочок для забудовників.

Продаж тільки одного цього лота може принести до бюджету десятки мільйонів гривень. Вартість землі в цьому районі, причому навіть без підведених комунікацій, становить близько 2000 доларів за сотку, або 200 тис. дол. За гектар. За 8 гектарів, якщо вони будуть продані за ринковою ціною, Мін'юст може отримати близько 1,5 млн доларів.

Яку ціну для цієї в'язниці визначив Мін'юст, поки не відомо. Як повідомлялося, продаж проходитиме на відкритих електронних аукціонах через систему "Prozorro-Продажі". Однак поки інформація про такий лоті в системі не з'явилася.

"Це не приватизація в класичному розумінні, тому що йдеться не про передачу в приватні руки установ пенітенціарної системи, а про продаж нерухомості і землі", – каже економічний експерт Борис Кушнірук.

Чому продають

Як повідомляють в Мін'юсті, в Україні останніми роками намітився деякий "перекіс" у структурі виправних установ. Виявилося, що в країні дуже багато тюрем і занадто мало установ попереднього ув'язнення (СІЗО). За даними міністерства, в Україні зараз налічується 99 в'язниць і колоній, де відбувають покарання 31,8 тис. осіб, і більшість цих установ заповнені не повністю. У той же час слідчих ізоляторів 30, і в них утримуються 19,5 тис. осіб. Багато ізоляторів переповнені.

Крім того, в Україні налічується 27 таких установ пенітенціарної системи, які "заморожені". Тобто в'язнів там немає, як і в Ірпінському виправному центрі. Ще 8 подібних установ в процесі "заморожування": людей, які відбувають там покарання, переводять до інших подібних установ.

За словами Дениса Малюськи, зменшення "тюремного населення" останніми роками сталося в силу низки причин. І насамперед – через лібералізацію кримінального законодавства. Експерти підтверджують: сьогодні в багатьох випадках тюремне ув'язнення замінено грошовими штрафами, тож необхідності в такій кількості в'язниць просто немає.

"Я вважаю, що це правильна ідея. Сьогодні йдеться про декриміналізацію багатьох статей, про те, що ширше повинна використовуватися фінансова відповідальність, а не кримінальна. У зв'язку з цим, звичайно, повинен був постати питання про те, чи потрібно як і раніше утримувати таку кількість подібних установ за рахунок бюджету. Також я підтримую ідею винести СІЗО і в'язниці з центральних районів міст. Це провокує затори, виникають проблеми з пересуванням. Такі установи повинні розташовуватися за межами міста або на околицях", – каже Борис Кушнірук.

До речі, з цієї причини кількість людей, які відбувають покарання в тюрмах, скорочуватиметься і далі. Мін'юст розробляє проєкт закону про альтернативні види покарань, який в разі ухвалення не тільки ще більше зменшить кількість ув'язнених, а й зробить непотрібними такі види пенітенціарних закладів, як виправні центри. Після ухвалення цього закону всі 12 виправних центрів також планують виставити на продаж.

На місці в'язниць зводитимуть житло, розважальні комплекси або приватні в'язниці

Багато в'язниць і ізоляторів, які планується виставити на продаж, очевидно, будуть досить привабливі для забудовників. Близько 20 ізоляторів розташовані практично в центрі великих міст, таких як Київ, Львів, Одеса та інших. Більшість з них були побудовані в минулому і навіть позаминулому столітті і на сьогодні застаріли фізично і морально. У Мін'юсті планують поступово перенести ізолятори за межі міст або на околиці, відбудувавши для них сучасні будівлі. А нерухомість в центрі продати.

Фахівці з нерухомості вважають, що такі об'єкти будуть дуже цікаві забудовникам, навіть незважаючи на кризу.

"Такі ділянки, звичайно, можуть бути цікаві забудовникам. Тому що земля – це такий товар, якого більше не стає. І цікаві локації в великих містах або в передмістях завжди будуть в ціні. Ідея правильна: якщо такі об'єкти не використовуються за призначенням, чому вони повинні простоювати? Я впевнений, що інвестори на такі об'єкти будуть. І криза цьому не завадить. Я б не сказав, що нинішня криза так вже сильно вдарив по нерухомості. Об'єкти нерухомості зараз продаються і купуються. Обвалу ринку не було і вже, напевно, і не буде. Тож забудовники все одно продовжуватимуть шукати ділянки, щоб їх освоювати", – говорить президент Асоціації ріелторів Юрій Піта.

Борис Кушнірук теж вважає, що криза продажу не перешкода.

"Як показав досвід продажу готелю "Дніпро", коли все проводиться максимально прозоро і правильно, знаходяться інвестори. Такі продажі можуть бути цілком успішними", – говорить він.

До речі, Лук'янівський ізолятор в Києві, стосовно якого не один рік ламалися списи, також вирішено все-таки винести за межі міста. Як повідомили в Мін'юсті, базою для нового столичного СІЗО стане Бориспільська виправна колонія №119, яка попередньо буде реконструйована. Установа розташована в с. Мартусівка недалеко від Бориспільського аеропорту. Уже проходить підготовка до тендеру на розробку проєктно-кошторисної документації для цих робіт.

"Лук'янівське СІЗО – ще дореволюційна споруда. І тоді вона перебувала на околиці міста. Але Київ розрісся, і в результаті СІЗО виявилося в центрі міста. Зрозуміло, що це не дуже добре. І я вважаю, що доцільно було б продати ці споруди, а за ці кошти побудувати сучаснішу в'язницю", – вважає Борис Кушнірук.

Стосовно нинішніх приміщень Лук'янівського СІЗО, то стирати їх з лиця землі повністю, найімовірніше, не будуть. Адже деякі з них вважаються пам'ятником архітектури. Тут свого часу перебували в ув'язненні такі відомі особистості, як Максим Рильський, Михайло Грушевський, В'ячеслав Чорновіл та інші. Як мінімум на місці Лук'янівського СІЗО передбачається створити тематичний музей. Також Денис Малюська висловлював ідею побудувати на цьому місці стилізований готель.

У центрі розташовані і багато інших виправних установ. Причому деякі перебувають в напівзруйнованому стані. Наприклад, як другий лот, який буде виставлений на продаж Мін'юстом, – Південна виправна колонія №51 в м. Одесі. "Колонія постраждала в травні 2019 року під час бунту засуджених. Її просто підпалили, більшість будівель стали непридатними для користування", – йдеться в публікації на сторінці Мін'юсту в Facebook.

Колонія розташована за 3,5 км від моря. Невідомо, чи зацікавлять інвесторів 14,5 тис. кв. м згорілих будинків, але їх явно зацікавить земля, яка, очевидно, продаватиметься разом з ними, – майже 6 гектарів. На вторинному ринку ділянки в цьому районі продаються приблизно по 10 тис. доларів за сотку. Якщо продавати колонію за такою ціною, можна було б виручити суму, еквівалентну 6 млн доларів. А місто отримало б, ймовірно, новий житловий масив.

Але, до речі, не виключено, що далеко не всі продаються в'язниці будуть перепрофільовані. Як повідомляє Мін'юст, в Україні можуть з'явитися приватні ізолятори.

"Вже розроблений, погоджений з іншими органами влади і внесений до Кабміну законопроєкт про взаємодію з приватним сектором щодо приватних СІЗО", – повідомляється на сторінці Мін'юсту в Facebook.

Новости по теме:

Новости партнеров:
Если Вы заметили ошибку, пожалуйста, выделите некорректный текст и нажмите Ctrl+Enter - так Вы поможете нам улучшить сайт. Спасибо!
Отправить Закрыть