Die Welt: чи може коронавірус бути штучною біологічною зброєю?

Источник: kievpost.com.ua
оружие Covid-2019
Die Welt: чи може коронавірус бути штучною біологічною зброєю?

Ця гіпотеза з'явилася мало не одночасно з вірусом. Впродовж кількох місяців ходять плітки про те, що новий коронавірус зовсім не природного походження. І що його розробили як біологічну зброю. Чи може це бути правдою? 

Про це пише Die Welt. Принаймні, таку версію у вівторок не захотів відкидати голова Об'єднаного комітету начальників штабів Збройних сил США Марк Міллі.

"У нaс багато розвідувальних управлінь, які ретельно вивчають це", - сказав він на прес-конференції за участі міністра оборони Марка Еспера.

"Тому на даному етапі я б просто сказав, що це не однозначно", - пояснив американський військовий, додавши, що всі докази вказують на природне походження вірусу.

Die Welt пише про опитування, яке показало, що кожен третій американець вірить в те, що коронавірус міг бути штучно створеним. Вчені думають, що це неможливо. Але фактом лишається те, що остаточної інформації про шляхи, через які люди заразилися коронавірусом, досі немає. Наразі можна точно сказати, що патоген належить до групи вірусів, про які відомо багато років. Експерти також добре знають, що коронавіруси дуже заразні й здатні перекидатися з тварин на людей.

Видання пише, що в середині березня вчені з команди шведського мікробіолога професора Крістіана Андерсена опублікували свій аналіз сімейства коронавірусів. В ньому вчені ретельно дослідили, чи міг новий вірус бути створеним штучно. Для цього вони вивчили білки шипів, за допомогою яких він чіпляється до людських клітин в легенях й інших дихальних шляхах. Шведські вчені помітили дві важливі відмінності між SARS-CoV-2 і його родичами з сімейства коронавірусів: білок в шипах складається з інших амінокислот, які об'єднані по-іншому.

Всі вивчені ознаки пояснюють, чому новий вірус так легко вражає людські клітини. Але в цілому він збудований не настільки оптимально, щоб можна було запідозрити його в штучному походженні.

"Це сильний доказ того, що SARS-CoV-2 - не продукт умисної маніпуляції", - йдеться у висновках шведських вчених.

До того ж абсолютно не зрозуміло, навіщо було б розробляти біологічну зброю саме з SARS-CoV-2, який ще не так давно був абсолютно безпечним для людей. Адже відомо, що MERS і SARS вже спричиняли пандемії. Тож вони були б кращими кандидатами для такої роботи. Тому вчені вважають неправдоподібною ідею про те, що новий коронавірус розробили в лабораторії.

Новости по теме:

Новости партнеров:
Если Вы заметили ошибку, пожалуйста, выделите некорректный текст и нажмите Ctrl+Enter - так Вы поможете нам улучшить сайт. Спасибо!
Отправить Закрыть