Science: вагітні жінки в особливій небезпеці через COVID-19

Источник: kievpost.com.ua
Science: вагітні жінки в особливій небезпеці через COVID-19

Доктор Ялда Афшар щодня чує одне тривожне запитання від своїх пацієнтів: "Чи вдарить по мені коронавірус сильніше через вагітність? Якщо я заражуся, чи вірус нашкодить дитині?".

Афшар, яка працює акушером в Університеті Рональда Рейгана в Каліфорнії, розуміє стурбованість жінок, краще ніж будь-хто інший. Тому що вона й сама має народити свою першу дитину в жовтні. 

Даних про вплив COVID-19 на вагітність надзвичайно мало, - пише Science. Але доступні докази дають певне заспокоєння. Адже зараження плоду - дуже рідкісне явище. Експерти дотримуються обережного оптимізму, говорячи, що швидше за все, коронавірус не нашкодить розвитку плоду на ранніх періодах.

Втім, нові дані вказують на те, що вагітність робить жіноче тіло більш уразливим до тяжких випадків COVID-19. Частково це відбувається через унікальні зміни в імунній системі вагітних, а частково через те, що коронавірус атакує легені й серцево-судинну систему, які й так переживають стрес через виношування дитини.

Експерт з нових інфекційних захворювань і вагітності в Університетській клініці Лозанна Девід Бауд вважає, що рецепт, якого майбутнім матерям потрібно дотримуватися, простий.

"Потрібно захищати своїх вагітних пацієнтів. Перші, кому потрібні маски і хто повинен уникати соціальних контактів - це вагітні жінки", - сказав він.

Science нагадує про дані Центру профілактики й контролю захворювань США, які були опубліковані в червні. Серед 91,4 тисячі жінок репродуктивного віку, які були заражені коронавірусом, 8207 були вагітні. І вони на 50% частіше опинялися у відділенні інтенсивної терапії, ніж їхні невагітні однолітки. Також вагітних на 70% частіше під’єднували до систем штучної вентиляції легень (ШВЛ). Хоча підвищення загрози померти зафіксовано не було.

Однак, видання зауважує, що дані Центру профілактики й контролю захворювань дають не повну картинку. Адже лише 28% серед 326 тисяч жінок в США репродуктивного віку, зараження яких зафіксували у відомстві до початку червня, виношували дітей.

Інше дослідження минулого місяця опублікувала Служба охорони здоров'я в журналі Acta Obstetricia et Gynecologica Scandinavica. У ньому були використані більш повні дані. Дослідники використовували дані про всіх шведів, які були заражені за 4 тижні в березні й квітні. Вони розрахували частоту потрапляння заражених вагітних жінок у відділ інтенсивної терапії у порівнянні з цим показником серед невагітних жінок репродуктивного віку. Дослідження було невеликим. За вказаний період у Швеції лише 13 вагітних потрапили у відділення інтенсивної терапії, а також 40 невагітних. Але Бауд вважає, що це розрахунки дослідження зараз "найбільш точні".

Результати шведського дослідження вражали. Згідно з ними, вагітні жінки з COVID-19 або заражені "новоспечені" матері в шість разів частіше потрапляли у відділення інтенсивної терапії, ніж їхні невагітні однолітки.

Відомо, що в період виношування дитини ризик серйозного захворювання через респіраторні вірусні інфекції зростає. Під час епідемії грипу H1N1 в 2009 році на вагітних жінок припадало 5% від усіх смертей в США. Хоча вони складали лише 1% від населення країни. Ще одне дослідження показало, що вагітні жінки з SARS значно частіше потрапляли у відділення інтенсивної терапії, ніж невагітні.

За словами імунолога з Єльської школи медицини Акіко Івасакі, це частково пояснюється тим, що в період виношування дитини "вся імунна система змінює свою поведінку, щоб не створити імунну реакцію проти плоду".

"Мати змушена ослабити власну імунну оборону, щоб захистити здоров'я дитини", - пояснила експерт.

Водночас, імунна система не "вимкнена" повністю. За словами вірусолога з Піттсбурзького університету Керолайн Койн, "велика імунна реакція на інфекцію точно має потенціал викликати ускладнення".

На додачу, SARS-CoV-2 завдає удар по легенях і серцево-судинній системі, які у вагітних й без того в напруженому стані.

"З розвитком плоду місця для легень лишається все менше й менше. Саме тому вагітні жінки відчувають задишку. А це впливає на легеневу функцію в цілому", - пояснила голова кафедри акушерства і гінекології Медичної школи Університету Еморі Деніс Джемісон.

Щоб забезпечити дитину, вагітним жінкам потрібен додатковий кисень, а також кров для доставки його плоду. В цілому, йдеться про приблизно на 50% більшу потребу на пізніх термінах вагітності. Це може значно посилити тиск, який COVID-19 створює на серцево-судинну систему.

"А оскільки вірус може викликати зміни в судинах, провокувати запалення, це може підвищити навантаження на серце ще більше", - пояснила Джемісон.

Також кров вагітних відзначається підвищеною здатністю згортатися. Оскільки під час народження дитини організму потрібно швидко зупиняти кровотечі. Але коронавірус теж змушує кров згортатися. І це може стати причиною додаткових проблем.

Новости по теме:

Новости партнеров:
Если Вы заметили ошибку, пожалуйста, выделите некорректный текст и нажмите Ctrl+Enter - так Вы поможете нам улучшить сайт. Спасибо!
Отправить Закрыть