Пропаганда РФ розкручує фейк про нібито українського військового, який "в'їхав у натовп протестувальників в США" (відео)

Источник: kievpost.com.ua
Пропаганда РФ розкручує фейк про нібито українського військового, який "в'їхав у натовп протестувальників в США" (відео)

Російські пропагандисти активно розкручують фейк про 22-річного українського військового, який нібито ледь не в’їхав у натовп протестувальників в Міннеаполісі. Хоча насправді за кермом бензовоза був його повний тезка - 35-річний емігрант Богдан Вечірко.

Кадри з Міннеаполіса облетіли увесь світ. Бензовоз їхав у бік натовпу протестувальників. Люди встигли розбігтися і ніхто не постраждав. Вже за кілька хвилин розлючений натовп накинувся на водія.

Від самосуду чоловіка врятувала поліція. Стало відомо ім’я водія вантажівки –  Богдан Вечірко. І хоча його обличчя добре видно на відео і фото, які одразу опублікували американські ЗМІ, вже за кілька годин у мережі з'являється світлина іншого чоловіка. 

І вийшло, що вантажівкою нібито кермував геть інший Богдан Вечірко - український військовий з Вінниччини. Прийнамні таку позицію подають російські ЗМІ. Коли мати 22-річного Богдана з Вінниччини побачила це, каже, що ледь не отримала інфаркт. Розповідає - її син дійсно військовий, але в Міннеаполісі не міг бути фізично. Бо зараз на Сході України, а не на далекому заході - в США.

Російський фейк одразу спростовують у  Генштабі.

"Інформація, яка була оприлюднена в ЗМІ, щодо наче екс-учасника АТО, екс-військовослужбовця і події, які мали місце в США – вона не відповідає дійсності, є маніпулятивною. Дана людина не є військовослужбовцем, не був військовослужбовцем ЗСУ", – каже керівник управління зв'язків з громадськістю ЗСУ Богдан Сеник.

Насправді за кермом бензовозу був громадянин США – 35-річний Богдан Вечірко, який емігрував до Америки ще в дитинстві із батьками. Журналістам вдалося знайти його родича.

"Вони переїхали до Америки, як релігійні біженці і це було дуже багато років тому, коли Богдану було 4 роки. Понад 30 років вони в Америці", – розповідає родич.

Проте таке співпадіння імен стало справжнім подарунком для російських пропагандистів. І вони не могли ним не скористатися, каже Олена Чуранова, яка працює на сайті, що розвінчує фейки у ЗМІ.

"Богдан Вечірко – це українське ім'я, і, звісно, історією треба скористатись, щоб дискредитувати нашу армію, тому вигідно це країні, яке веде з нами війну – Росії. Цю історію поширювали як живі люди, так і боти, які писали, що це зробив український солдат, який вбиває дітей на Донбасі", – розповідає експертка.

Цей фейк, який вже три дні гуляє інтернетом, неабияк зіпсував життя родині вінницького Богдана Вечірка. Його фото побачили усі знайомі - і в маленькому селі мамі військового не стало спокою. Вона вимагає від журналістів спростування, і якщо вони не зроблять цього самі, подаватиме до суду. 

Непросто і родині американського Богдана Вечірка. Адже хоч влада штату і вважає, що він ненавмисно скоїв наїзд, його вагітну дружину вже почали переслідувати – їхня адреса з'явилася у відкритому доступі.

"Ми вважаємо, що коли він побачив натовп, то просто запанікував. У нас немає жодної інформації, яка б свідчила, що це був умисний вчинок. Це виглядало так, наче він хотів обійти барикади", – вважає уповноважений громадською безпеки Джон Харрінгтон.

Чоловіка нині випустили із в’язниці, розслідування продовжується. Тим часом фото його вінницького тезки, попри спростування і посольства, і генштабу, продовжують гуляти Мережею.

Новости по теме:

Новости партнеров:
Если Вы заметили ошибку, пожалуйста, выделите некорректный текст и нажмите Ctrl+Enter - так Вы поможете нам улучшить сайт. Спасибо!
Отправить Закрыть