New York Times: мы до сих пор живем в мире Сталина

Источник: kievpost.com.ua
New York Times: мы до сих пор живем в мире Сталина

Візит Держсекретаря Майка Помпео повинен був продемонструвати, що США підтримують Україну. Але президент Дональд Трамп своїм українським скандалом завдав шкоди, яку буде не так просто усунути.

Про це пише Neue Zürcher Zeitung, нагадуючи, що минулої п’ятниці голова американської дипломатії приїхав в українську столицю не з порожніми руками. Він привіз з собою обіцянку Білого дому, що військова допомога для Збройних сил України залишиться в проекті американського бюджету на наступний рік. І це після того, як в попередні роки Трамп вимагав, щоб цю допомогу урізали.

Зважаючи на це, захисники американського лідера в справі по імпічмент стверджують, що демократи в Конгресі роблять з мухи слона. Тому що Трамп розблокував військову допомогу для України у вересні 2019 року. І Київ не починав жодних розслідувань, які він вимагав. А тепер ще й відомо, що Трамп буде продовжувати надавати Україні підтримку. «Тож там, де немає шкоди, там немає й винного», - стверджують захисники американського президента.

Але чи можна таким чином закрити справу про імпічмент, опираючись на гасло: «Все добре, що добре закінчується»? Видання зауважує, що такий підхід ігнорує той факт, що Україна й американські інтереси насправді постраждали. Те, як Трамп торік зробив Київ заручником своєї передвиборчої кампанії, викликало сумніви у американській підтримці. А розслідування українського скандалу виявило, що президент США неодноразово зневажливо висловлювався про Україну, яка лишається ключовою державою в Східній Європі.

«Росія, яка вже шість років веде війну проти України, може радіти таким сигналам з Вашингтона. Москва зацікавлена, щоб сусідня країна була слабкою, невпевненою в західній підтримці. Щоб її можна було затягнути в свою зону впливу», - пише видання.

Neue Zürcher Zeitung зауважує, що у своїй політиці щодо України США багато речей зробили правильно. Особливо, якщо порівнювати американські дії з європейськими. Усвідомлення того, що запровадженим після окупації Криму санкціям проти Росії немає розумної альтернативи, в Америці закріпилося краще, ніж в Європі. Адже європейці постійно ведуть лобістську роботу проти тиску на Москву, керуючись короткостроковими комерційними інтересами.

Але складається враження, що політикою щодо України займається, в першу чергу, апарат безпеки й Конгрес. А Трамп, в кращому випадку, її втілює не за власним бажанням. Президент України Володимир Зеленський досі чекає зустрічі в Білому домі. Американське посольство в Києві досі без посла. Озираючись на все це, візит Помпео був дуже важливим сигналом. Але цього не достатньо, щоб залагодити всю шкоду, завдану українським скандалом.

Новости по теме:

Новости партнеров:
Если Вы заметили ошибку, пожалуйста, выделите некорректный текст и нажмите Ctrl+Enter - так Вы поможете нам улучшить сайт. Спасибо!
Отправить Закрыть