Опитування біля виборчих дільниць вплине на результат виборів – Богуш (огляд преси)

Источник: kievpost.com.ua
Зеленский вибори
Опитування біля виборчих дільниць вплине на результат виборів – Богуш (огляд преси)

Про те, з якою метою президент України Володимир Зеленський вирішив звернутися до народу перед виборами, в яких умовах українцям доведеться голосувати, що змінилося у відносинах України з Росією – в розповідає політтехнолог Денис Богуш. Він переконаний, що 5 запитань Зеленського це – явна технологія. Для цього опитування надрукували 5 мільйонів бюлетенів. Щоб обробити таку кількість інформації, потрібна безліч людських і матеріальних ресурсів, наголошує експерт. Коли проводиться традиційний екзит-пол, на ділянках стоять люди, які збирають від 30 до 50 тисяч показників, виходячи з яких уже робиться висновок, яким чином проголосували громадяни. А це, мовиться далі, збираються опитувати 5 мільйонів...

Однак, на думку політтехнолога, найголовніше – навіть не ресурси, а методологія самого опитування. У цьому випадку абсолютно незрозуміло, яким чином обиратимуться люди, чи буде ця вибірка репрезентативною, адже коли проводиться стандартне опитування, враховується безліч критеріїв.

Богуш також вважає, що людина в брендованому одязі біля виборчої дільниці явно впливатиме на результат. Уже давно було помічено, додає він, що коли в селі людина, йдучи голосувати, бачить головного поліцейського або голову сільради прямо біля входу на дільницю, то результат кардинально відрізняється від того, якщо там ніхто не стоятиме. Експерт вважає, що опитування спеціально для цього було й зроблене. Люди згадають про Зеленського – і результат буде вищим саме у його партії, додає Богуш. «Ніхто не може зараз сказати, наскільки ефективно це спрацює, але те, що таке опитування вплине на результат виборів, – це факт», наголошує політтехнолог у статті «Кампанія іконостасів».

13 жовтня Зеленський заявив, що 25 жовтня на виборчих дільницях під час місцевих виборів українцям поставлять «п’ять важливих питань» про те, що «раніше нас ніколи не питали». Він пообіцяв озвучити питання пізніше.

Новости по теме:

Новости партнеров:
Если Вы заметили ошибку, пожалуйста, выделите некорректный текст и нажмите Ctrl+Enter - так Вы поможете нам улучшить сайт. Спасибо!
Отправить Закрыть