Стефанчук розповів, чому ВР рік працювала над законопроектом про всеукраїнський референдум

Источник: kievpost.com.ua
Стефанчук розповів, чому ВР рік працювала над законопроектом про всеукраїнський референдум

Над законопроектом про народовладдя через всеукраїнський референдум, який днями президент Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради, робоча група працювала упродовж року. В удосконаленні документу брали участь різні політичні фракції,  міжнародні й українські експерти.

Про це сказав перший заступник голови Верховної Ради України Руслан Стефанчук в ефірі суспільно-політичного ток-шоу "Право на владу".

"Готуючи цей закон, ми усвідомлювали, який рівень законодавчої техніки, законодавчих відносин повинен бути закладений у цей законопроєкт. Тому ми не стали виносити його одразу. Тому що був ухвалений новий Виборчий Кодекс, який встановив нові процедури, були ухвалені інші питання... І тому ми фактично рік займались великою робочою групою у абсолютно відкритому форматі. Близько 20 засідань цієї робочої групи, де були представлені всі політичні сили, які мали бажання. Крім політиків туди були залучені як міжнародні, так і українські експерти. Там була максимально розширена участь громадських організацій: це і "Опора", і Реанімаційний пакет реформ, й Інститут прямої демократії і всі інші. Ми інтегрували туди і Центральну виборчу комісії для виписання цих процедур. Результатом такої діяльності став законопроєкт № 3612 "Про народовладдя через референдум", - підсумував Стефанчук.

Руслан Стефанчук також нагадав, що дати українцям право вирішувати важливі питання завдяки голосуванню глава держави обіцяв ще у своїй передвиборчій програмі.

"Нагадаю, що, відповідно до 5 статті Конституції, найвищим джерелом влади в Україні є український народ. Але, на превеликий жаль, за увесь період існування відносин між людиною і державою цей зв'язок був сплюндрований. Єдина ниточка, яка зв'язувала народ з державою, це було або шляхом виборів, або шляхом референдуму. Я хочу нагадати, що перший закон про референдум - 1991 рік. 1996 рік - Конституція України, яка абсолютно кардинально змінила положення, які стосуються питань народовладдя. 2012 рік: минуло чимало років незалежності України, ухвалюється новий закон, який стосується всеукраїнського референдуму. І 2018 рік - Конституційний суд визнає цей закон неконституційним. І фактично, станом на 2018 рік ми втратили будь-які механізми безпосереднього впливу народу на владу. Тобто, відносини були абсолютно зруйновані. І тому перше завдання - це було вирішити питання, яке стосується народовладдя. Питання народовладдя не вирішується тільки законом про всеукраїнський референдум. Це перший із законопроєктів, він зареєстрований", - сказав парламентський представник глави держави.

Нагадаємо, 9 червня президент України Володимир Зеленський подав до парламенту проєкт закону про народовладдя через всеукраїнський референдум. Законопроєкт глава держави відзначив як невідкладний. 

Новости по теме:

Новости партнеров:
Если Вы заметили ошибку, пожалуйста, выделите некорректный текст и нажмите Ctrl+Enter - так Вы поможете нам улучшить сайт. Спасибо!
Отправить Закрыть