The Guardian: Трамп ризикує опинитися за ґратами за тиск на Україну й інші порушення

Источник: kievpost.com.ua
The Guardian: Трамп ризикує опинитися за ґратами за тиск на Україну й інші порушення

"Обамагейт! Обамагейт!", - здається, Дональд Трамп думає, якщо він буде кричати це досить гучно й часто, з цього магічним чином виникне скандал, який відправить до в'язниці його запеклих ворогів: Барака Обаму і Джо Байдена.

В понеділок Генеральний прокурор США Вільям Барр луснув мильну бульбашку свого боса і заперечив можливість початку кримінальних справ проти Обами й Байдена. Тому що вони нічого поганого не зробили. Але Трамп відповів на заяву Барра у своїй звичній манері, - пише оглядач The Guardian Арва Магдаві. Він почав супитися, мов вередлива дитина, й говорити: "Якби йшлося про мене, то вони б почали розслідування".

"Може це видавання бажаного за дійсне, але в мене з'явилося відчуття, що одна з причин, чому Трамп так сильно хоче звинувати ти Обаму й Байдена в криміналі, криється в тому, що він нервує через власну перспективу опинитися у в'язниці", - пише оглядач.

Минулого тижня Байден сказав, що якщо переможе на президентських виборах, то не застосує свої повноваження, щоб помилувати Трампа за потенційні злочини. Це не вперше кандидат в президенти від демократів пообіцяв, що не буде поблажливим до свого суперника. В жовтні Байден під час ефіру на радіо в Айові пояснив, що президент Джеральд Форд зробив велику помилку, коли помилував свого попередника Річарда Ніксона після "Вотергейту" в 1974 році. За словами Байдена, помилування Трампа "не об'єднає США" й пошле сигнал, що деякі люди просто вище закону.

Звісно, президент США справді в певному сенсі вище закону. В 1973 році на тлі "Вотергейтського скандалу" Департамент юстиції США постановив, що чинний президент має "конституційний імунітет" від кримінального переслідування. Цю позицію відмоство підтвердило в 2000 році. Тож поки Трамп президент, він в безпеці.

"Але коли він залишить посаду, ситуація буде іншою. Існує ціла низка звинувачень, з якими він може зіштовхнутися. Вони включають перешкоджання правосуддю у справі про втручання Росії. Незаконна затримка військової допомоги для України з метою натиснути на неї й змусити почати розслідування проти його політичних опонентів. Вимагання пожертв на кампанію від іноземців. Все це Трамп заперечує", - йдеться в статті.

"Згідно з сайтом розслідувань the Intercept, закони, які Трамп потенційно порушив у його поведінці з Україною й Китаєм за час президентства, можуть відправити його за ґрати на 10 років", - пише оглядач.

Також у Трампа можуть виникнути проблеми не лише через його вчинки на посаді президента США. У нього чимало фінансових і податкових епізодів, які потенційно можуть вилитися в численні позови. Важливо те, що тривалість президенства Трампа буде мати вплив на всю потенційну юридичну відповідальність. Наприклад, установче обмеження дії звинувачень в перешкоджанні правосуддю складає п'ять років. Тож якщо Трамп стане президентом вдруге, ці звинувачення стануть застарілими.

Втім, далеко не всі хотіли б "закрити" чинного президента. На початку року претендент на роль кандидата в президенти від Демократичної партії Ендрю Янг сказав, що він би не починав розслідування проти Трампа.

"Якщо подивитися на історію всього світу, то можна помітити дуже огидний сценарій, коли новий президент кидає попередника за ґрати. В цю пастку часто потрапляють країни, що розвиваються", - сказав він.

Автор зауважує, що з іншого боку, є інший "огидний сценарій", згідно з яким авторитарні режими зазнають краху через те, що їхні лідери дозволяли собі забагато. І навряд чи США хотіли б піти цим шляхом.

Новости по теме:

Новости партнеров:
Если Вы заметили ошибку, пожалуйста, выделите некорректный текст и нажмите Ctrl+Enter - так Вы поможете нам улучшить сайт. Спасибо!
Отправить Закрыть