"Хаббл" відкрив "загублену ланку" в еволюції чорних дір

Источник: kievpost.com.ua
космос NASA Хаббл
"Хаббл" відкрив "загублену ланку" в еволюції чорних дір

Вчені за допомогою телескопа "Хаббл" виявили найбільш ймовірного кандидата в чорні діри середньої (проміжної) маси. Подібні об'єкти вважаються "втраченою ланкою" еволюції чорних дір. Про це повідомляє сайт NASA.

"Астрономи знайшли чорну діру середньої (проміжної) маси", - йдеться в повідомленні.

Так, незвичайну чорну діру виявили в одній з прилеглих галактик, в сузір'ї Водолія.

Вчені відзначають, що раніше вже були знайдені кандидати в чорні діри середньої маси. Однак новий об'єкт є найбільш близьким до того, щоб його дійсно можна було віднести до такої.

Повідомляється, що чорні діри середньої маси набагато менше надмасивних чорних дір масою в мільйони і мільярди мас Сонця, яка розташовуються в центрах галактик, але набагато більше тих, які утворилися в результаті вибуху масивної зірки.

Відзначимо, що зараз вчені виділяють дві категорії чорних дір, які сильно відрізняються один від одного по масі. Надмасивні чорні діри знаходяться в центрах галактик, і вони важчі за Сонце в мільйони чи мільярди разів. Існують і менші об'єкти, так звані чорні діри зоряної маси, які з'являються в результаті гравітаційного колапсу великих світил.

Крім того, астрономи припускають, що повинні існувати і чорні діри так званої проміжної маси. Найімовірніше, саме таку дірку і вдалося виявити телескопу.

Новости по теме:

Новости партнеров:
Если Вы заметили ошибку, пожалуйста, выделите некорректный текст и нажмите Ctrl+Enter - так Вы поможете нам улучшить сайт. Спасибо!
Отправить Закрыть