American Interest: зараз не час ослаблювати тиск на Путіна й запрошувати на саміт G7

Источник: kievpost.com.ua
American Interest: зараз не час ослаблювати тиск на Путіна й запрошувати на саміт G7

На тлі пандемії й заворушень президент США раптом захотів винагородити Путіна членством в G7 й візитом у Вашингтон.

Останнім часом вся увага в США була прикута до пандемії коронавірусу й масових протестів після смерті Джорджа Флойда у Міннеаполісі. Тож кілька останніх заяв президента Дональда Трампа про зустріч G7 лишилися майже непоміченими.

По-перше, Трамп вирішив, що він особисто проведе саміт в червні у Вашингтоні, попри всі тривоги через коронавірус. Але потім канцлер Німеччини Ангела Меркель відмовилася приїжджати й змусила Трампа відкласти зустріч на вересень. Більшу тривогу викликає те, що Трамп захотів запросити президента Росії Володимира Путіна. І це жахлива ідея. Запрошення для Путіна потрібно скасувати негайно, - пише на сторінках American Interest директор європейських і євразійських досліджень програми Вацлава Гавела з прав людини й дипломатії у Національному міжнародному університеті у Флориді Девід Крамер.

Ідея запросити Путіна в США з'явилася після низки розмов Трампа з російським президентом і обміну з Росією медичною допомогою. Вона з'явилася на хвилі останніх коментарів Трампа, в яких він стверджував, що "Росія і ми розвинули дуже хороші відносини. Як ви знаєте, ми працювали над нафтовою проблемою разом". Одна справа допомагати росіянам в часи кризи, навіть якщо її посилив невмілий лідер в Кремлі. Після США і Бразилії Росія займає третє місце у світі з найбільшою кількістю хворих на COVID-19. Багато експертів вважають, що російська влада грубо недорахувала кількість смертей від коронавірусу. Але зовсім інша справа миритися з Путіним, запрошуючи його у Вашингтон.

Путін нічого не зробив, щоб заслужити таке трепетне ставлення. Навпаки, російський лідер продовжує свою зухвалу поведінку, яка становить пряму загрозу для американських національних інтересів. Пандемія COVID-19 не сповільнила ворожих дій Путіна. Він міг навіть вирішити, що західні лідери надто зайняті боротьбою з хворобою, щоб реагувати на його провокації. Путіна потрібно стримувати й протистояти йому, а не простягати руку й запрошувати в США.

Автор нагадує, що Росія продовжує агресію проти України й відмовляється виконувати зобов'язання згідно з Мінськими угодами від 2015 року, які вимагають виведення російських військ з українського Донбасу. Путін дав чітко зрозуміти, що Росія не збирається повертати Крим під український контроль після незаконної російської анексії в 2014-му. Понад 14 тисяч українців були вбиті на війні, яка не стала замороженим конфліктом. А ще два мільйони людей були змушені переселитися.

В Грузії російські війська пересунули вглиб країни лінію розмежування, визначену угодою про припинення вогню за 2008 рік, яка з'явилася після вторгнення Росії на грузинську територію. Більше десятиліття Москва безкарно тримає під окупацією 20% грузинських земель. Росія продовжує залякувати інших сусідів, особливо Білорусь. Енергетичні перебої й тиск з метою добитися розміщення російських військових баз стали повсякденною тактикою, яку Кремль використовує в регіоні.

Росія намагалася затягнути на свою орбіту Туреччину, яка лишається другою найбільшою військовою силою в НАТО. Москва розпалювала антизахідні настрої в Західних Балканах і навіть спробувала влаштувати переворот в Чорногорії у 2016 році. Військове вторгнення Путіна в Сирію, де російські військові скоїли численні воєнні злочини, допомогло зберегти кровожерливий режим Башара Асада. А нещодавно Путін відправив своїх найманців у Лівію для підтримки заколоту генерала Халіфа Хафтара, який намагається повалити визнаний уряд в Тріполі. А Пентагон звинуватив Кремль у відправці військових літаків, щоб змінити баланс сил на користь Хафтара.

Автор пише, що запрошення Путіна у Вашингтон повинне спричинити обурення на Капітолійському пагорбі. Якщо російський президент приїде в США, це може вручити йому міжнародну легітимність в часи, коли його рейтинг в самій Росії впав рекордно низько. Це деморалізує Україну, яка вирішить, що Трамп жертвує нею. Це надішле сигнал, що іноземному лідеру, відповідальному за втручання в американські вибори в 2016 році, раді на американській землі. Навіть попри те, що він, вірогідно, вже почав кампанію з втручання у цьогорічні вибори. Лідери G7 повинні бойкотувати таку зустріч, якщо на ній буде президент Росії. На щастя, прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон і прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо вже пообіцяли, що так і зроблять.

Новости по теме:

Новости партнеров:
Если Вы заметили ошибку, пожалуйста, выделите некорректный текст и нажмите Ctrl+Enter - так Вы поможете нам улучшить сайт. Спасибо!
Отправить Закрыть