Україна вперше за 4 роки наростила експорт тепличних овочів

Источник: kievpost.com.ua
Україна вперше за 4 роки наростила експорт тепличних овочів

Український тепличний бізнес починає проявляти перші ознаки відновлення, після шоку, викликаного різким зростанням цін на енергоносії в 2014-2019 роках. За підсумками перших 10 місяців 2020 року Україна вперше за останні роки демонструє приріст експорту тепличних огірків і помідорів.

Експорт огірка виріс на 7% до 3,1 тис. тонн, а експорт помідора – на 25% до 9,8 тис. тонн. В останні 4 роки, в цей період, експорт тепличних овочів незмінно знижувався.

В Україні поступово утворилося два сегмента найбільш успішних тепличників: перший представлений ультрасучасними і високоефективними підприємствами, з добре розвиненими маркетингом продукції як для внутрішнього ринку, так і на експорт і другий – це сегмент недорогих весняно-літніх теплиць, де мінімізоване використання енергоносіїв, однак продукція має високі якісні параметри, йдеться у повідомленні.

За оцінками EastFruit , одна гігакалорія тепла обходиться українським тепличним комбінатам, навіть якщо вони використовують вугілля, в 3,4 рази дорожче, ніж тепличним комбінатам Росії, в два рази дорожче, ніж виробникам тепличних овочів Узбекистану (де, до речі, набагато тепліший і сонячний клімат) і в 5 разів дорожче, ніж тепличникам Казахстану.

Природно, що, в таких умовах, в зимовий період українським тепличним комбінатам складно конкурувати за ціною з помідорами з Туреччини і інших країн, де клімат набагато м’якше. Однак за якістю українські виробники починати конкурувати все більш успішно, і, при цьому, ефективно працюють в більш дорогих цінових сегментах.

 

Новости по теме:

Новости партнеров:
Если Вы заметили ошибку, пожалуйста, выделите некорректный текст и нажмите Ctrl+Enter - так Вы поможете нам улучшить сайт. Спасибо!
Отправить Закрыть