Стало відомо, чому може зникнути українське свинарство
Україна значно збільшила імпорт свинини. Тільки у лютому 2021 р. Україна імпортувала в 3,5 раза більше свинини, ніж за лютий минулого року, а у березні 2021 року імпорт свинини зріс у 5 разів. Якщо імпорт буде приростати такими ж темпами, то незабаром на прилавках нашої країни залишиться лише привізна свинина, а така аграрна галузь як свинарство, взагалі зникне з карти України.
Втім, поки експерти ринку не бачать підстав для знищення свинарства в країні. Хоча всі визнають: закордонний виробник відчутно потіснив на прилавках магазинів вітчизняного. І це при тому, що українська свинина продається свіжою, незамороженою і значно перевершує по смакових якостях закордонні аналоги.
І все ж, торговельна мережа активніше купує зарубіжний товар. Свої ж свиноферми, через падіння попиту на їх продукт, закриваються одна за одною. За даними статистики, з 2014 по 2020 роки закрилося близько половини українських свиноферм, що в абсолютних цифрах склала до 1,5 тис. підприємств.
«Причина такої ситуації – висока собівартість свинини. За кордоном що за собівартістю, що за роздрібною ціною, свинина вже поступається українській. Тобто, у нас на ринку свинини вже давно панують самі європейські ціни і навіть вище», – пояснюють експерти.