Молочниця або кандидоз: що це таке і коли бігти до лікаря?

Источник: kievpost.com.ua
Молочниця або кандидоз: що це таке і коли бігти до лікаря?

Згідно зі статистикою, 56–75% жінок репродуктивного віку хоча б раз у житті стикалися із цим захворюванням, майже 50% страждали від нього не один раз, а 8% жінок мають рецидивний кандидоз.

 

У чому причина молочниці?

Наукова назва молочниці – кандидоз. Причиною цього захворювання є грибок Candida. І хоча ми всі звикли до його цілком нешкідливого перебігу, є й агресивніші варіанти, які вражають внутрішні органи - так званий інвазивний кандидоз. Але не варто завчасно панікувати! Справа в тому, що грибок, який є причиною захворювання - це невід’ємна частина нашої мікрофлори, яка практично завжди присутня на слизовій оболонці піхви або в кишечнику жінки. Кандидоз не треба лікувати, якщо він не є причиною дискомфорту. Однак коли мікроорганізмів стає занадто багато, вони провокують запалення і викликають печіння, свербіж чи біль (у тому числі під час статевого акту чи сечовипускання).

 

Чи заразний кандидоз?

Науково доведено, що найчастіше кандидоз вперше проявляється після початку статевого життя, але він не передається статевим шляхом, тому не відноситься до інфекцій, які передаються статевим шляхом. 

 

Хто у групі ризику?

Дослідження показують, що молочницю часто страждають вагітні (30–35%) та жінки з ендокринними захворюваннями (30%), такими як дисфункція статевих залоз, цукровий діабет, гіпотиреоз, тощо.

Іншими факторами, які можуть спровокувати виникнення кандидозу, є:

  • прийом лікарських засобів (антибіотики, кортикостероїди, оральні контрацептиви)
  • ослаблення імунітету
  • підвищена вологість та температура, у тому числі через тісний одяг, синтетичну білизну або прокладки
  • травматичні пошкодження тканин піхви
  • спринцювання
  • інфекційні або онкологічні захворювання
  • менструація і т.п.

 

Чи можна попередити виникнення молочниці?

По-перше, якщо у вас є ендокринні порушення, не відкладайте похід до лікаря – лікуйте захворювання тут і зараз, щоб воно не стало причиною кандидозу. По-друге, носіть бавовняну білизну. Молочниця чудово “почувається” в жаркому та вологому середовищі.

 

Як зрозуміти, що в мене молочниця?

Є ряд симптомів, якими супроводжується кандидоз:

  • свербіж
  • набряклість слизових оболонок
  • «сирні» виділення
  • печіння
  • почервоніння слизової вульви та/або піхви

Але пам'ятайте, що ці симптоми не є унікальними і можуть виникати не тільки при протіканні молочниці, а тому поставити вірний діагноз може тільки лікар.

 

Як лікувати молочницю?

Насамперед, якщо ви відчуваєте, що у вас молочниця, але не впевнені в цьому, або вперше стикаєтеся з симптомами, схожими на симптоми кандидозу, необхідно звернутися до гінеколога, який обов'язково призначить лабораторне дослідження – мікроскопію (мазок з піхви), посів або ПЛР - з метою встановлення точного діагнозу.

Тільки після відповідних аналізів лікар зможе призначити лікування. Зазвичай виписуються місцеві протигрибкові препарати у свічках чи кремах та  препарати  у капсулах для внутрішнього прийому.

Останнім часом все частіше прослідковується стійкість мікроорганізмів до флуконазолу - це означає, що прийом цього препарату не завжди гарантує лікування. Певні види грибка Candida зі зниженою чутливістю не піддаються «популярним» капсулам, тому для ефективного лікування потрібний бак посів з визначенням чутливості до препаратів.

І головне – пам'ятайте, що не варто займатися самодіагностикою та подальшим самолікуванням. При появі симптомів кандидозу краще звернутися до лікаря гінеколога, який поставить правильний діагноз і допоможе швидко позбутися неприємних відчуттів.

В м. Черкаси в багатопрофільному медичному центрі МЕДГАРАНТ приймають досвідчені лікарі гінекологи, які виконують всі необхідні дослідження та роблять УЗ-діагностику, що допоможе швидко поставити діагноз та почати лікування кандидозу або іншого гінекологічного захворювання.

Новости по теме:

Новости партнеров:
Если Вы заметили ошибку, пожалуйста, выделите некорректный текст и нажмите Ctrl+Enter - так Вы поможете нам улучшить сайт. Спасибо!
Отправить Закрыть